poniedziałek, 3 października 2016

Kokosowy krem z dyni i soczewicy


Bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, pożywna i rozgrzewająca! :)


Składniki:
1/2 średniej dyni hokkaido
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
1 duży liść jarmużu
szczypta cynamonu i curry
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
plasterek imbiru
do podania prażone pestki dyni i/lub słonecznika
opcjonalnie sól do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą tak, by przykrywała soczewicę i zagotować. Zebrać pianę lub wylać wodę, wymyć garnek, soczewicę przepłukać na sitku, ponownie umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Dodać pokrojoną w dużą kostkę dynię, mleko kokosowe i przyprawy, w tym obrany imbir. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu dodać oliwę i jarmuż (wcześniej można spażyć go wrzątkiem, będzie bardziej miękki i lepiej się będzie blendować). Doprawić do smaku i ewentualnie rozcieńczyć wodą. Podawć z pestkami dyni i/lub słonecznika. Mniam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz