piątek, 9 lutego 2018

Brownie jaglane (wegańskie, bezglutenowe)


Przepisów na brownie jest na pęczki! Z kaszą, ciecierzycą, z batatami, z czekoladą i bez etc. etc. Jaglane to chyba moje ulubione, dlatego tworzę różne jego wariacje na bazie tej pysznej kaszy. Jest czekoladowe i kremowe w smaku za sprawą mleczka kokosowego, zwarte w konsystencji i wilgotne jak na brownie przystało :) A w dodatku bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu! Idealny deser do robienia razem z małym kucharzem/kuchareczką u boku :) Liczcie się z tym, że będzie wyjadał masę, nic dziwnego, bo jest przepyszna i przed upieczeniem, i po :) Smacznego! 

Składniki:
2 kopiaste szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej (najlepiej z poprzedniego dnia)
1 puszka tłustego mleczka kokosowego
3/4 szklanki daktyli
łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao i 2 płaskie łyżki karobu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka soli (pominąć dla maluchów poniżej 1 r.ż.)
orzechy laskowe lub inne na wierzch ciasta

Przygotowanie:
Daktyle podgrzać na parze, aż zmiękną. Do wysokiego garna lub naczynia włożyć kaszę, mleczko (gęsta i płynna część), daktyle i zblendować na dość gładką masę, dodać mąkę, karob i kakao, cynamon, sól i ponownie zblendować lub bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy (u mnie kwadratowa 23 cm x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć orzechy lekko je wciskając i piec 40 min. w temp. 180 stopni. Przestudzić i dopiero wyjąć z formy, inaczej ciasto może się rozpaść! Najlepiej smakuje schłodzone, przechowywać w lodówce. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Cześć, czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną? Mam owsianą, ryżową, kokosową i orkiszową, która będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli jadasz, dodaj jajko. Mąka ziemniaczana pełni tu funkcję sklejającą. Jeśli nie jadasz, 2 łyżki zmielonego siemienia wymieszaj z ok. 4 łyżkami ciepłej wody, wymieszaj i takiego gluta dodaj do masy :)

    OdpowiedzUsuń