wtorek, 9 stycznia 2018

Zielona soczewica z dynią


Pyszna, kremowa potrawka, o kokosowym posmaku idealna do makaronu lub kaszy. Maluszkom poniżej 2 roku życia najlepiej sos zmiksować i wymieszać z makaronem lub ryżem czy też kaszą. Smacznego :)

Składniki (3 porcje):
1/2 szklanki zielonej suchej soczewicy (u mnie drobna)
kawałek dyni, najlepiej hokaido ok. 200 g 
1 duża cebula ok. 170-200 g
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej (stała część mleka kokosowego z puszki)
1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody (na bulionie danie będzie wyraźniejsze w smaku)
1/2 szklanki soku pomidorowego
przyprawy: kurkuma 1/2 łyżeczki, kmin rzymski 1/2 łyżeczki, kolendra 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, papryka wędzona 1/4 łyżeczki, kilka gałązek świeżego oregano lub tymianku (można zastąpić suszonymi po ok. 1/2 łyżeczki)
do podania: natka pietruszki, płatki drożdżowe lub wegański parmezan i makaron lub ryż/kasza

Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na kilka godzin (opcjonalnie). Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Na dużej patelni rozgrzać oliwę razem z kilkoma łyżkami wody, dodać posiekaną cebulę i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. Dodać soczewicę i przyprawy prócz ziół, dokładnie wymieszać i chwilę razem dusić mieszając. Zalać połową gorącego bulionu lub wody i gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Dynię (u mnie ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do soczewicy, uzupełnić bulion, dodać zioła (oregano, tymianek) i dusić dalej ok. 5-7 min. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do potrawy, dodać śmietankę kokosową i doprowadzić do wrzenia, dodać sos pomidorowy i chwilę gotować bez przykrycia. Doprawić do smaku. Podawać z natką pietruszki, płatkami drożdżowymi i makaronem lub ryżem/kaszą.
Uwaga: maluszkom poniżej 2 roku życia najlepiej sos zmiksować i wymieszać z makaronem lub ryżem czy kaszą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz