środa, 8 listopada 2017

Słodko i zdrowo - warsztaty kulinarne 8.11, Piaseczno


8.11.2017, godz. 17:30 - 20:30
Przepis - Studio Kulinarne, Piaseczno

„Słodko i zdrowo? Czy to w ogóle możliwe? A jeśli nawet, czy to jest zjadliwe…?” Na warsztatach przekonacie się, że tak! Może być i zdrowo, i smacznie i to bez długich godzin spędzanych w kuchni. To raczej większość sklepowych słodyczy nie nadaje się do jedzenia. Choć są smaczne, ich skład nie pozostawia cienia wątpliwości, że lepiej omijać je szerokim łukiem. Cukier (biały, brązowy, trzcinowy, fruktoza, syropy glukozowo-fruktozowe, etc.), słabej jakości tłuszcz, nierzadko utwardzany i do tego biała mąka. Taki jest skład przeciętnego sklepowego słodycza. Takie połączenie składników, jak i każdy z osobna, to prawdziwa bomba kaloryczna, praktycznie pozbawiona wszelkich wartości odżywczych! Nie tylko nas nie odżywia, ale i szkodzi. I to bardzo….

O tym i innych ciekawostkach będziemy rozmawiać na warsztatach w trakcie pracy nad zdrowymi słodkościami. Podczas warsztatów przekonacie się, że słodycze mogą być nie tylko zdrowe, smaczne, ale i jednocześnie odżywcze! Co oznacza, że można się nimi rozkoszować bez wyrzutów sumienia . Oto lista słodkości, które wspólnie przygotujemy i następnie zdegustujemy:
Brownie jaglane
Ciastka owsiane
Ciasto śliwkowe
Batony karobowe
Pralinki
Mus czekoladowy
Kulki mocy

Zobaczycie, jak w prosty sposób wyczarowac zdrowe smakołyki bez produktów odzwierzęcych, bez cukru i bez mąki.

Spotkanie poprowadzę ja, czyli :)
Katarzyna Waśniewska, certyfikowany coach żywieniowy (diet coach). W swojej pracy wspieram innych w osiągnięciu trwałej zmiany nawyków żywieniowych dla lepszego zdrowia i samopoczucia. Jestem pasjonatką zdrowego, świadomego odżywiania i stylu życia, miłośniczką wege kuchni oraz zdrowych słodyczy, a także mamą, praktykującą wielbicielką jogi i amatorską tancerką salsy. Żyję w myśl zasady, że kluczem do spełnienia i szczęścia jest świadomość, którą nieustannie rozwijam.

Koszt: 200zł/os zgłoszenia studioprzepis@outlook.com
Kiedy i gdzie:
8.11.2017, godz. 17:30 - 20:30
Przepis - Studio Kulinarne
ul.Zgoda 8E, 05-500 Piaseczno

Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Powodów jest mnóstwo, oto kilka z nich. 
- Obniża i rozregulowuje metabolizm, powodując powolne tycie
oraz otłuszczając narządy wewnętrzne i naciskając na nie
- Obciąża trzustkę produkującą insulinę i wątrobę metabolizującą wolną glukozę
- Prowadzi do chorób, takich jak insulino oporność, cukrzyca typu 2
- Sprzyja rozwojowi szkodliwej mikroflory bakteryjnej
- Powoduje niedobory witamin i minerałów
- Osłabia układ odpornościowy
- Powoduje spadek nastroju, rozdrażnienie
- Uzależnia, manipuluje nami i nas ogłupia
Jest szczególnie szkodliwy dla dzieci:
- powoduje nadpobudliwość, kiepskie wyniki w nauce, problemy z koncentracją
- wysokie spożycie cukru w ciąży może skutkować ADHD u potomstwa, - regularne spożycie cukru w pierwszych latach życia wywołuje w mózgu podobną odpowiedź, co stres/trauma i długofalowo zmienia jego funkcjonowanie

Ale czy to znaczy, że trzeba rezygnować ze słodyczy? Ależ nie! Wystarczy zmodyfikować domowe wypieki, a zwykłe sklepowe ciastka i batony zastąpić zdrowszymi odpowiednikami lub najlepiej zrobić samemu. O tym i wielu innych ciekawostkach będziemy mówić już w najbliższą środę :) Podczas spotkania  przygotujecie własnoręcznie aż 7 zdrowych słodkości na różne okazje :)

Serdecznie zapraszam :) 🍬🍭🍡🍦🍨🍩🍪🎂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz