sobota, 4 listopada 2017

Pasta z grochu


Groch jest tani jak barszcz, powszechnie dostępny, a przede wszystkim bardzo odżywczy. Warto jeść groch! To doskonałe źródło białka i aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Zawiera też witaminę A, C, K oraz E,  znaczne ilości błonnika, który daje uczucie sytości na długo. Groch jest zasadotwórczy, czyli należy do pokarmów odkwaszających organizm.* Warto jednak zadbać o odpowiednie jego przygotowanie, by uniknąć efektów wzdymających i poprawić jego strawność poprzez: płukanie, moczenie, ponowne płukanie oraz gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia przez pierwsze 10 min., by ulotniły się niepożądane substancje gazotwórcze. Dla najmłodszych, dopiero zaczynających przygodę ze strączkami, warto dwukrotnie podczas gotowania odlewać wodę, płukać, myć garnek i ponownie zalewać najlepiej gorącą wodą.

Składniki:
ok. 1 1/2 szklanki ugotowanego i odsączonego grochu (ja użyłam połówek, namoczyłam na noc i rano ugotowałam) 
1 bardzo duża cebula + 1 listek laurowy +1 łyżka oleju (np. kokosowego rafinowanego)
pieprz, sól (dla dzieci powyżej 12 r.ż.)
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oleju przez 3-5 minut. Dodać ok. 1/4 szklanki wrzątku, listek laurowy, przykryć i dusić ok. 15-20 min., aż cebulka się skarmelizuje. Wyjąć listek, przestudzić, dodać do grochu wraz czosnkiem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, zblendować na pastę. Smacznego :)

*Pisząc wstęp, korzystałam ze źródła: http://dietetycy.org.pl/groch-wlasciwosci/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz