poniedziałek, 16 października 2017

Orzechowe kuleczki z tofu



To świetna opcja na drugie śniadanie na wynos :) To przede wszystkim pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, wapń i żelazo. Do tego banalny i błyskawiczny w przygotowaniu. Polecam :)

Składniki (na ok. 8 małych kuleczek):
1/2 kostki naturalnego dobrej jakości tofu bez GMO
1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku)
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
1 łyżka mielonego siemienia
mała garść orzechów włoskich lub nerkowca lub innych (do obtoczenia kulek)

Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Tofu odcisnąć z zalewy, rozdrobnić, dodać miód, sok z cytryny, zblendować, dodać siemię i wymieszać.Orzechy drobno pokroić lub rozdrobnić w rozdrabniaczu. Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w orzechach. Jeśli kulki są miękkie i nie chcą się lepić, można dodać zmielone migdały lub karob lub wiórki kokosowe dla uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz