wtorek, 19 września 2017

Kotleciki z zielonej soczewicy - wegańskie, bezglutenowe


Zielona soczewica to doskonały składnik wege kotletów, past i pasztetów. Wystarczy ugotować, zblendować, doprawić, upiec i gotowe :) Uwielbiam ją za jej smak i wartości odżywcze. Soczewica jest bogatym źródłem witamin: B1, B2, PP, B5, B6, kwasu foliowego i wit. K oraz minerałów: magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu, a także świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Warto łączyć ją z produktami zbożowymi, np. ryżem, kaszą lub ziemniakami – dzięki temu dostarczymy organizmowi komplet aminokwasów egzogennych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, który sam nie potrafi ich wytworzyć i które trzeba dostarczać wraz z pożywieniem.
Ogromną zaletą soczewicy jest to, że w przeciwieństwie np. do fasoli jest lekkostrawna, dzięki czemu można spożywać ją już od najmłodszych lat. Jednak uwaga – jest też bardzo sycąca ze względu na wysoką zawartość błonnika, dlatego nie przesadzajmy z jej ilością, zwłaszcza u małych dzieci, aby w ich małych brzuszkach znalazło się miejsce również na inne części składowe zdrowego talerza, a mianowicie warzywa i zboża. 


Składniki (ok. 14 sztuk):
2/3 szkl zielonej soczewicy (ok. 170 g)
ok. 350 ml wody (dwa razy więcej niż soczewicy)
1 duży listek laurowy
1 średnia cebula 
4 pieczarki średniej wielkości (120 g)
3 łyżki płatków lnianych*
3 łyżki płatków gryczanych*
3  łyżki płatków jaglanych*
* można zastąpić owsianymi
3 spore ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego (12 m+)
suszony tymianek, kurkuma, słodka papryka, kmin rzymski (u mnie po ok. 3/4 łyżeczki)
3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego plus odrobinę do posmarowania blachy
sól (12 m+), pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, zalać wodą, włożyć listek i gotować do miękkości przez ok. 20 min. na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką, następnie zostawić jeszcze na kilkanaście minut, by doszła i ewentualnie wchłonęła resztę wody.**
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z kilkoma łyżkami wody, dodać posiekaną cebulę, przykryć i dusić kilka min. na małym ogniu, dodać obrane i pokrojone pieczarki, pieprz, wymieszać i dusić chwilę, aż zmiękną. Jeśli puściły wodę, odparować gotując bez przykrycia.
Przestudzoną soczewicę (jeśli nie wchłonęła całej wody, trzeba ją dokładnie odsączyć i odcisnąć na sicie) i cebulę przełożyć do miski, dodać płatki, 2 łyżki oleju, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i zblendować, ale nie na gładko. Dodać natkę, doprawić solą i pieprzem w wersji dla dorosłych i dzieci 12 m+. Wymieszać łyżką lub dłonią. Powinna powstać klejąca, dość zwarta masa, z której łatwo da się formować kotleciki. Jeśli nie, odstawić na 10 min. Jeśli nadal nie będą chciały się lepić po tym czasie, dodać więcej płatków. Wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, dość mocno spłaszczając w dłoniach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym uprzednio tłuszczem (zapobiegnie to przywieraniu kotlecików). Piec w 180 stopniach z termoobiegiem po 10 min z każdej strony. Można piec dłużej, jeśli wolicie bardzo chrupiące kotleciki. Ja wolę bardziej miękkie i mniej wysuszone. Super smakuje z surówką z kiszonej kapusty i kaszą jęczmienną :)

** Można skrócić czas gotowania uprzednio namaczając soczewicę na kilka godzin lub nawet na noc. Poprawi to również strawność soczewicy, dlatego polecam namaczanie, zwłaszcza w przypadku maluchów do 3 r.ż. 

1 komentarz:

  1. Best Bitcoin slots in 2019 - DRMCD
    › casino › video-casinos › casino › video-casinos 5 경기도 출장안마 days ago — 5 days 삼척 출장안마 ago Top 5 best 포천 출장안마 crypto slots in 2019. Slot Machine Features: Wild Symbols, 성남 출장안마 Free 거제 출장샵 Spins, No Deposit Bonus, Free Spins, Free Spins, Wild Symbols, Wild Symbols.

    OdpowiedzUsuń