piątek, 10 marca 2017

Aromatyczne warzywa w cynamonowym sosie własnym


Uwielbiam to aromatyczne danie, którego kluczem są 2 przyprawy: cynamon i kumin oraz słodkie daktyle. Bez nich będą to po prostu warzywa, a z nimi ... no cóż, sprawdźcie sami :) Można użyć również innych warzyw - cukinii, papryki, ziemniaków ... ale przypraw w tej potrawie pomijać nie wolno :) Nie żałujcie cynamonu, bo to prawdziwy skarb wśród przypraw. Ma działanie wyciszające, zmniejsza poziom tłuszczu we krwi oraz przyczynia się do poprawy działania układu sercowo-naczyniowego. Najlepszy jest cynamon cejloński, bo najbogatszy w przeciwutleniacze i przez to bardzo korzystny dla naszej flory jelitowej. Niestety ten zwykły zawiera związek zwany kumaryną, który jest toksyczny dla wątroby w dużych ilościach*. Druga ważna przyprawa w tej potrawie - kumin - nie ustępuje cynamonowi pod względem właściwości prozdrowotnych. "Stymuluje nasz układ trawienny, pobudza apetyt, działa rozkurczowo, jest moczopędny i wiatropędny. Ma łagodzący wpływ na żołądek. To świetne antidotum na niestrawność oraz biegunkę. Łagodzi kolki i wzdęcia. Kumin łagodzi nudności u kobiet w ciąży, przyspiesza też proces laktacji. Niektórzy uważają, że pobudza też piersi do wzrostu." :)** 

Składniki (2 średniej wielkości porcje plus dziecko):
1 czerwona cebula średniej wielkości
1/2 średniej wielkości batata
1/2 średniej wielkości bakłażana
1/2 dużej pietruszki
1 spora marchewka
1 laska selera naciowego
3/4-1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
5 małych daktyli
1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz do smaku
 3-4 łyżki oliwy/oleju
woda lub bulion
natka pietruszki i/lub prażone pestki dyni i słonecznika do podania

Przygotowanie:
Na dużej patelni poddusić drobno pokrojoną cebulę w emulsji wody i oliwy/oleju. Warzywa pokroić: batata obrać ze skóry i pokroić w większe kawałki, batata w większą kostkę, pietruszkę i marchewkę w 2cm słupki, selera w półksiężyce, daktyle na małe kawałki. Warzywa dodać do cebuli wraz z przyprawami, zalać wodą lub bulionem (ok. 1 szkl) i dusić ok. 10 min, w razie potrzeby uzupełniając gorącą wodą. Dodać ciecierzycę i dusić razem jeszcze ok. 5 min, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

*Źródło: Food Pharmacy, L. Nertby Aurell, M. Clase, Kraków 2017
**Źródło: http://centrumwitalnosci.pl/kmin-rzymski-kumin-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie_yude.a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz