czwartek, 5 stycznia 2017

Kotleciki z fasoli adzuki


Główny składnik kotlecików - fasolka adzuki - to bogate źródło wysokiej jakości białka roślinnego (zawiera  niemal wszystkie aminokwasy), a także żelaza, wapnia i potasu, jak również błonnika. Ma lekko orzechowy posmak, wzmocniony dodatkiem masła orzechowego tworzy ciekawą kompozycję smakową :)  Smakuje z surówką z jabłka, marchewki i kapusty kiszonej. Zawarta w kiszonkach wit. C dodatkowo wspomoże wchłanianie składników mineralnych zawartych w fasolce, w tym głównie żelaza. Zachęcam do wypróbowania i eksperymentowania z własnymi dodatkami!

Składniki (16 sztuk):
2/3 szklanki suchej fasoli adzuki
1 spora czerwona cebula
1 spory ugotowany ziemniak lub 3-4 łyzki ugotowanej kaszy jaglanej lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekologicznego masła orzechowego 100 % orzechów
2 łyżki sosu sojowego i/lub sól do smaku (tylko powyżej 12 m-cy)
1-2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka przyprawy 18 ziół ojca Mateusza (lub innej ulubionej mieszanki przypraw)
oliwa plus woda do podduszenia cebuli

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości wraz z listkiem laurowym i zielem ang.(ok. 40 min.). Cebulę drobno posiekać i poddusić do miękkości w emulsji wody i oliwy (1 łyżka). Fasolę przestudzić, zblendować wraz z uduszoną cebulą, kaszą lub ziemniakiem. Dodać sos sojowy, przyprawy, masło orzechowe i bardzo dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości moreli, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem (u mnie kokosowy). Piec 30 min w temp. 160 stopni, przewrócić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez 5 min. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz