piątek, 30 grudnia 2016

Wegański "twarożek" jarmużowy bogaty w wapń



Pyszna pasta do chleba lub farsz do naleśników, pewnie sprawdziłoby się też w roli pesto do makaronu. Bogate źródło zdrowego wapnia, tak ważnego składnika diety naszych maluchów. Ma delikatny słodko-słony smak, ale można zaostrzyć go dodając czosnek i /lub pieprz, choć mnie smakuje w tej lekko słodkiej wersji :)

Składniki:
2/3 szklanki nerkowców i migdałów
100 g jarmużu
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki tahini
kilka łyżek mleka migdałowego (lub innego)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli himalajskiej (powyżej 12 m-cy)
opcjonalnie czosnek

Przygotowanie:
Orzechy namoczyć na noc, rano opłukać i migdały obrać ze skórki. Jarmuż przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zblendować na gładką lub półgładką masę w zależności od preferencji. Doprawić szczyptą soli himalajskiej (12m+). Dla uzyskania bardziej wyrazistego, ostrego smaku, można dodać czosnek, ale mnie smakuje w słodko-słonej wersji :) Najlepiej zjeść od razu lub maks. w ciągu 2 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz