niedziela, 25 września 2016

Krem z zielonych warzyw


Zdjęcie jest słabe, nie mam lepszego, ale uważam, że zupka jest pyszna, dlatego warto podzielić się z Wami tym przepisem, mimo fatalnego zdjęcia. Do tego prostota i szybkość wykonania, czyli idealna propozycja na jesienną kolację lub obiad. Można podawać z grzankami lub prażonym słonecznikiem/dynią :)

Składniki (2 male porcje dorosłe plus dziecko):
ok. 1/3 szklanki zielonej soczewicy
1/3 dużego pora (biała część)
ok. 100 g liści jarmużu (bez łodyg)
kawałek cukinii (ok. 200 g)
3 łyżki śmietanki roślinnej (u mnie ze słonecznika)*
Przyprawy: 1 płaska łyżeczka czubrycy zielonej (lub innej ulubionej mieszanki przypraw), spora szczypta kurkumy, mała szczypta imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy lub masła
woda

Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć na noc. Opłukać, zalać wodą i zagotować. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Dodać pokrojony w grube plastry por i pokrojoną w dużą kostkę cukinię, przyprawy i gotować 5-7 minut. Dodać rozdrobniony jarmuż i gotować 7 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę w trakcie gotowania. Lekko przestudzić, dodać sok z cytryny i śmietankę. Zblendować na gładki krem. Jeśli wyszła za gęsta, dodać wody, jeśli za rzadka, można zagęścić np. kaszką kukurydzianą lub orkiszową lub jajkiem wrzucając je na wrzącą zupę i gotując przez 1-2 minuty. Na koniec dodać oliwę lub masło.

*1/2 szklanki słonecznika namoczyć na noc. Rano przepłukać, wlać ok. 1/4 - 1/2 szklanki wody, zblendować na gładką śmietankę, w razie potrzeby dodać wody. Przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym słoiku, przed użyciem wstrząsnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz