niedziela, 31 lipca 2016

Naleśniki karobowe z twarożkiem z tofu


Naleśniki prawie zwyczajne, tylko z mąki orkiszowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy, z karobem i mlekiem z nerkowców. Jak dla mnie pychota! Smakowały same, bez nadzienia, a z twarożkiem bananowym z tofu to było po prostu niebo w gębie ... takie przyjemności dla siebie i moich mężczyzn na niedzielne śniadanie :)

Składniki (na kilkanaście małych sztuk):
Naleśniki:
1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie z nerkowców własnej roboty)
3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub owsianej
1 łyżka karobu
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego lub innego plus do smażenia 1-2 łyżki

Twarożek: przepis znajdziesz tu.

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko, jajko, olej, dodać karob, mąkę i zmiksować. Odstawić na 15-20 min., wtedy naleśniki będą się lepiej smażyć. Smażyć na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni. Ja używam silikonowej szpatułki do smarowania patelni. Dzięki temu olej równomiernie się rozprowadza i zużywam go bardzo mało, a naleśniki nie są tłuste. Przygotować twarożek z tofu i posmarować nim naleśniki. Można podawać z sezonowymi owocami. Smacznego :)


2 komentarze: