sobota, 16 lipca 2016

Koktajl warzywno-owocowy


Zielone koktajle to świetna sprawa. Dzięki nim można w smaczny, prosty i szybki sposób skonsumować solidną porcję warzyw i owoców, nawet tych, za którymi nie przepadamy my lub nasz maluch. Ja wybieram raczej koktajle niż soki, zgodnie z podejściem medycyny chińskiej, że lepiej służy nam spożywanie całych treści pokarmowych niż wyciśniętych z owoców lub warzyw soków. A poza tym przygotowuje się je dużo szybciej niż soki :) Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, żeby było smacznie. Możliwości są nieograniczone, warto eksperymentować. Oto jeden z porannych eksperymentów :) Porannych, gdyż koktajle najczęściej pijemy rano, kiedy żołądek jest pusty i najlepiej wchłaniają się substancje odżywcze zawarte w tym zdrowym napoju.


Składniki (3 porcje):
3 liście sałaty
3 ogórki ekologiczne ze skórką
2 laski selera naciowego
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka pestek dyni
1 duży dojrzały banan
3 suszone figi
1 łyżka rodzynek
Mleko roślinne (u mnie ryżowe) ok. 1/2 szklanki lub więcej
Chlorella  (u mnie Green Ways) 10 tabletek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować na koktajl. Jeśli jest za gęsty - dodać mleka, jeśli za mało słodki - dosłodzić syropem klonowym, stewią lub innym zdrowym słodziwem :) Ja lubię bardzo gęsty i niestety dość słodki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz