sobota, 13 lutego 2016

Serduszka nie tylko na Walentynki




Serduszka to propozycja na pyszny deser, nie tylko na Walentynki :) Można robić ze swoją pociechą i dobrze się przy tym bawić, nie zważając na bałagan ... ;)

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

200 g mąki orkiszowej
2 łyzki maki kokosowej (można pominąć i dać mąkę orkiszową lub inną)
100 g masła
3 łyżki ksylitolu (lub 2 miodu lub innego słodzidła)
14 łyżek soku z buraka (ok. 1/4 szkl)
szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, przesypać na stolnicę, dodać drobno posiekane masło (warto wyjąć je wcześniej z lodówki) i sok z buraka. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2-3 części, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Wykrawać serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!


Przed upieczeniem :)

Po upieczeniu straciły nieco piękną barwę ...

Mniam :)
 Inspirację do przygotowania ciasteczek zaczerpnęłam z bloga Czarna Wisienka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz