sobota, 2 grudnia 2017

Muffiny owsiane z jabłkiem i bananem (wegańskie)


Pyszne, delikatnie słodkie, aromatyczne, wilgotne muffinki idealne na deser, podwieczorek albo przekąskę lub też słodycz do kawy czy herbaty :) Robi się je szybko i łatwo. Ja zrobiłam w tak zwanym międzyczasie przygotowując obiad tak że były gotowe akurat na deser. Zjedliśmy je (oczywiście nie wszystkie ;) jeszcze ciepłe i wszystkim nam zasmakowały. Chcę Was tylko uprzedzić, że samo ciasto jest dość mało słodkie, ale w połączeniu z jabłkiem i rodzynkami uzyskujemy wystarczający efekt słodyczy, przynajmniej jak na nasze kubki smakowe :) 
Zachęcam Was - jeśli jeszcze nie macie - do zakupu zwykłego młynka do kawy, który przeznaczycie do mielenia nasion (np. siemienia lub chia) i ziaren na mąkę (płatków, kaszy gryczanej czy jaglanej etc.). Dzięki temu można tworzyć pyszne placki, naleśniki, ciasta i muffiny z różnych mąk, nie nadużywając orkiszowej czy pszennej. Warto urozmaicać dietę i eksperymentować z różnymi produktami. 
A dlaczego mąka z sorgo? Do jej zakupu zainspirowała mnie książka "Food Pharmacy", gdzie opisane są zalety sorgo: jako jedno z najpożywniejszych zbóż jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, jest też naturalnie bezglutenowe. Podobno zawiera więcej antyoksydantów niż czarne jagody, truskawki, śliwki, brokuły marchewka i cebula :) W każdym razie od czasu lektury tej książki włączyłam sorgo do diety w postaci ziaren i maki, gdyż bardzo mi zasmakowało. Może Wam i Waszym pociechom też przypadnie do gustu. Jeśli jednak nie macie sorgo, można zastąpić je inną mąką. Smacznego :)
Składniki (na 14 sztuk):
Suche:
ok. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę (w wersji BG bezglutenowe)
5 łyżek mąki z sorgo (można zastąpić inną)
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli (pominąć poniżej 12 m-ca)
1 łyżeczka wanilii w proszku (można pominąć lub dać ziarenka z jednej laski wanilii)
Mokre:
2-3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
1 spory banan
ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie domowe z nasion konopi)
3 łyżki rodzynek
1 nieduże słodkie jabłko

dodatkowo: opcjonalnie płatki migdałów lub inne orzechy do posypania muffinek

Przygotowanie:
Połączyć i wymieszać składniki suche. W osobnym wysokim naczyniu zblendować składniki mokre poza jabłkiem i rodzynkami. Do zblendowanej masy dodać rodzynki oraz obrane i pokrojone w kostkę/małe kawałki jabłko. Połączyć składniki suche z mokrymi i dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać ciasto do foremek na muffiny wypełniając je w ok. 80 % (muffiny niewiele urosną w trakcie pieczenia). Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Piec ok. 30-35 min. w temp. 160 stopni, aż będą z wirzchu lekko spieczone. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Zainteresowała mnie ta mąka z sorgo, da się ją znaleźć gdzieś stacjonarnie, czy raczej tylko przez Internet? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie mam pojęcia ... do tej pory kupiłam raz i tylko przez Internet ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny owsiane to jedna z ulubionych przekąsek dla dzieci. Szczególnie gdy przygotowujemy je razem z nieco starszymi pociechami i pieczemy w kolorowych papilotkach, które już samym swym wyglądem zachęcają do jedzenie. Super pomysł na wspólne spędzanie czasu i wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych.

    OdpowiedzUsuń